Norsk sokkel nr. 2 - 2018

Oljedirektoratets eksterne magasin

Artikler

Gass, naturligvis
Nyhamna-gassanlegg_J51A3042_1.jpg

OLJEDIREKTØR BENTE NYLAND: Gassfeltet Aasta Hansteen kom i produksjon 16. desember – og er den første utbyggingen i den nordlige delen av Norskehavet. Installasjonen har kapasitet til å behandle gass også fra framtidige funn i området.

Dårlig skjult stolthet
Kristin-F-2.jpg

INTERJUVET: Kristin Færøvik er utrolig stolt av å være en del av norsk olje- og gassnæring. «Jeg er stolt av det denne næringen får til hver eneste dag, og stolt av det kontinuerlige bidraget vi leverer til det norske velferdssamfunnet,» sier styrelederen i Norsk olje og gass. «Det er flere – som kan økonomi og vet bedre – som unnlater å nevne dette når de står på en talerstol eller foran en mikrofon. Det skyldes trolig den negativt ladede samfunnsdebatten om olje og klima.»

De uunnværlige sulfidene
Sulfidprove-fra-ROV.JPG

ALEXEY DERYABIN, GEOLOG I OLJEDIREKTORATET: Sulfidmineraler utgjør en stor del av det daglige livet for et moderne menneske. Disse mineralene er kilden til industrimetallene som får din mobiltelefon, datamaskin og elbil til å fungere. Historisk sett har en utvunnet disse metallene i forekomster på land, men siste tiden har midthavsryggene verden rundt blitt vurdert for leting.

Klima for investeringer
Klima-1.jpg

PETTER OSMUNDSEN, PROFESSOR I PETROLEUMSØKONOMI VED UNIVERSITETET I STAVANGER: Artikkelen drøfter om norsk petroleumsvirksomhet er spesielt utsatt for klimarisiko, og om norske myndigheter bør redusere denne. Videre diskuteres det om det er fare for overinvestering på sokkelen og om Barentshavet representerer en særlig risiko knyttet til klima.

Lykkeland - om å gripe mulighetene
Lykkeland-7.jpg

ELDBJØRG VAAGE MELBERG: Endelig kom den. Lykkeland. TV-serien som fikk priser og hederlig omtale i det store utland lenge før vi her hjemme hadde sett første episode. Og manusforfatter Mette Bølstad vil gjerne lage mer. Hun har stoff til flere sesonger – hvis NRK vil.

Oljeleter på CO2-jakt
Eva-1.jpg

BJØRN VIDAR LERØEN: Geologen Eva Halland lette tidligere etter olje og gass. Nå leter hun etter muligheter for å fange, transportere, lagre og bruke CO2. Halland leder Oljedirektoratets prosjekt for CO2-deponering. Det handler dypest sett om å holde kloden ren, slik at den fortsatt kan være beboelig og gi menneskene et godt liv. «Vi må innstille oss på at vi ikke skal forurense,» sier Halland.

Geobanken
_DSC4958.jpg

BJØRN RASEN: Bak en tung metalldør i Oljedirektoratets kjeller, i temperaturer ned mot 25 kalde grader, lagres verdifulle prøver av olje fra nær alle felt og funn på norsk sokkel. På forespørsel får oljeselskapene utlevert små uttak. Analysen av disse brukes i jakten på ny olje.

Styrk gasstrategien
Gass.jpg

BJØRN VIDAR LERØEN: Oljenasjonen Norge trenger en gasstrategi, i alle fall hvis vi skal opprettholde de posisjoner vi har oppnådd i det europeiske gassmarkedet siden den første norske gassen ble ilandført i Emden i Tyskland i 1977.

Treenigheten
Treenighet-1.png

RUNE SOLHEIM: De har evne til å enes om gode strategier. Ambisjonen for oljeutvinning har steget fra 175 millioner fat til mer enn det dobbelte. Derfor vant de tre rettighetshaverne for Alvheim-feltet Oljedirektoratets pris for økt oljeutvinning, IOR-prisen 2018.