Artikler
Norge er annerledeslandet. Naturen har vært raus med oss. Vår evne til å utnytte naturressursene har gitt oss en unik posisjon med svært høy levestandard, en globalt ledende teknologiindustri og et nasjonalt pengefond verdt mer enn ufattelige 10 000 milliarder kroner.
– Hva vi skal leve av etter oljen er fortsatt ikke klartBente Nyland har takket av etter tolv år som oljedirektør. Det er fortsatt store verdier å høste fra norsk sokkel, fastholder hun. Heldigvis for velferdsstaten. For noe reelt alternativ har vi ennå ikke.
OljeavhengigOlje er en ekstremt energirik og allsidig væske som menneskeheten har gjort nytte av siden 1850-tallet. Nå, 170 år senere, taler mange for å stenge produksjonen for godt. Hva skjer da?
Knust fjellLokaliteten (bildet) viser breksjerte granittiske bergarter (prekambrisk grunnfjell). En breksje består av større og mindre blokker av fjell med finkornet grunnmasse (matriks) mellom blokkene. Her består matriks av finknust fjell som kan være blandet opp med skifer.
Det første funnet i NorskehavetI fjor sommer gjennomførte Oljedirektoratet det første mineralkartleggingstoktet i egen regi på Mohnsryggen vest i Norskehavet. Geologene fant et område som inneholdt store mengder sulfidmineraler, og som ikke var kjent fra før.
Ny lov for nye ressurserI 2017 fikk Olje- og energidepartementet ansvaret for å forvalte mineralforekomstene på den norske kontinentalsokkelen, og i vår ble det vedtatt en ny lov om havbunnsmineraler.
Analyse viser innholdsrike havbunnsmineralerOljedirektoratets kjemiske analyser av sulfider og manganskorper fra norsk sokkel viser høyt innhold av kobber, sink og kobolt.
Ringen sluttetTidlig på 1960-tallet fikk 10-åringen Dag Bering kunnskap om funn av manganknoller i Stillehavet. Hans far oppfordret ham til å studere dette. 50 år senere er havbunnsmineraler endelig hentet opp fra dypet også på norsk sokkel. Bare så synd at nøkkelpersonen nå pensjonerer seg.
Europa-garantistenDersom Troll A-plattformen i Nordsjøen stenges i ett år, forsvinner daglige salgsinntekter for gass på 226 millioner kroner. Dersom gassen erstattes med kull, øker Europas utslipp av klimagassen CO2 med 150 millioner tonn.
Neste kapittelI 2018 leverte operatør Equinor og partnerne Plan for utbygging og drift (PUD) for tredje utbyggingstrinn av Troll-feltet i Nordsjøen.
Følelser og faktaDe unge må snakkes med, ikke til, er lærdommen tre engasjerte, nyutdannede bransjerepresentanter tilegnet seg etter å ha reist land og strand rundt for å møte skoleelever gjennom fjoråret. De tre lærte også at det globale perspektivet er underkommunisert.