Kraft fra land-rapporten fra 2008
Rapporten Kraft fra land til norsk sokkel fra 2008 var et tverretatlig samarbeidsprosjekt mellom Oljedirektoratet, Norges vassdrags- og energidirektorat, Statens forurensningstilsyn (nå Miljødirektoratet) og Petroleumstilsynet, hvor Oljedirektoratet ledet prosjektet.
I rapporten fra 2008 ble det sett på områdeløsninger for kraft fra land. Følgende områder ble analysert: Sørlige Nordsjøen, det vil si områdene rundt Ekofisk, midtre Nordsjøen, det vil si områdene rundt Sleipner, og to områder i den nordlige delen av Nordsjøen, og Norskehavet.
Tiltakskostnader ble beregnet med tre ulike scenarioer for kraftforsyning og antakelser om kraftforsyningens tilhørende utslipp. I tråd med datidens etablerte praksis for analyser av kraft fra land, ble det gjort beregninger der kraftproduksjonen økte tilsvarende med sokkelens behov for elektrisk kraft.
I dag blir det i stedet lagt til grunn at kraften hentes i et kraftmarked omfattet av kvotehandel og med kraftpriser som tar hensyn til et fungerende og stadig strammere kvotemarked. Dette tilsvarer scenario 3 i rapporten fra 2008.
Tabellen under viser tiltakskostnadene, slik de ble vist i rapporten. Lavest tiltakskostnad ble beregnet for sørlige Nordsjøen på om lag 1300 NOK per tonn, som tilsvarer 1650 NOK per tonn målt i dagens kroneverdi (2020).
Rapporten Kraft fra land til norsk sokkel fra 2008
Tiltakskostnader i rapporten fra 2008, hensyntatt kvotehandel. 2008-NOK
Formålet med analysen var å se på større område løsninger for kraft fra land, og rapporten tegnet et bilde av kostnadsnivået for å forsyne et område med kraft fra land. Kostnadene ble estimert av en ekstern konsulent.
Det ble ikke gjort en detaljert analyse av enkeltfelt eller eventuell optimalisering av mindre områdeløsninger. Estimatene fra 2008 gjennomgikk en mindre oppdatering i forbindelse med Klimakur2020.