Faktaboks – Leteaktivitet og resultater siste ti år

De siste 10 årene har det årlige antallet undersøkelsesbrønner variert mellom 22 og 43 (Figur 2.18). I 2021 ble det boret 31 undersøkelsesbrønner – 22 i Nordsjøen, 5 i Norskehavet og 4 i Barentshavet. Fordelingen av brønner mellom havområder viser at det letes mest i modne deler av sokkelen. Unntaket var i 2017, da halvparten av undersøkelsesbrønnene ble boret i Barentshavet.

Ettersom størrelsen på funnene er avtakende i de modne delene av sokkelen, er høy funnrate viktig for å opprettholde ressurstilveksten. Funnraten siden 1967 vises i figur 2.19. Gjennomsnittlig teknisk funnrate er om lag 46 prosent, og økonomisk funnrate er om lag 29 prosent. I beregning av teknisk funnrate er alle funn inkludert. I kommersiell funnrate er funn i ressursklasse seks (RK6) ikke inkludert. Det er også foretatt en skjønnsmessig vurdering av nye funn i ressursklasse sju (RK7), det vil si funn som ikke evaluert.

Hovedmål for 70 prosent av undersøkelsesbrønnene som ble avsluttet i 2021 var å teste reservoar av jura alder. Hittil har undersøkelsesbrønner i letemodeller med reservoar av jura alder påvist de største petroleumsmengdene på norsk sokkel. Det forventes at tilsvarende leting bidrar betydelig til framtidig ressurstilvekst. Det er likevel viktig å teste mindre kjente letemodeller for å forstå ressurspotensialet bedre i disse.

Brønner med flere letemål blir vanligvis ikke optimalt plassert for å teste sekundære letemål. Det er vesentlig å ha denne forståelsen når en sammenligner blant annet funnrater og letekurver i ulike letemodeller.

 

Figur 2.18 Undersøkelsesbrønner i de ulike havområdene de siste 10 årene

Figur 2.18 Undersøkelsesbrønner i de ulike havområdene de siste 10 årene.

 

Figur 2.19 Teknisk og økonomisk funnrate Teknisk og økonomisk funnrate i femårsperioder

Figur 2.19 Teknisk og økonomisk funnrate Teknisk og økonomisk funnrate i femårsperioder.