Faktaboks – Dilemma: Gassinjeksjon for økt oljeutvinning – eller framskynding av gassen?

Gass er blitt injisert i mange oljefelt i Nordsjøen for full trykkstøtte, enten i hele feltet eller i noen segmenter. Dette har bidratt til betydelig økt oljeproduksjon. Når den lønnsomme oljen er produsert, stoppes gassinjeksjonen. Da faller oljeproduksjonen, for etter hvert å stoppe opp.
Dersom det er tilgjengelig infrastruktur, kan gassen eksporteres. Da bidrar den til økt verdiskaping. På Troll, Oseberg, Skarv og andre felt med gassinfrastruktur planlegges en overgang til bare gasseksport.

For noen felt kreves ekstra investeringer dersom en ønsker å produsere injeksjonsgassen og eksportere den. Johan Castberg og Ula er eksempler på felt der det er nødvendig. Rettighetshaverne i Ula har foreløpig ingen planer om å eksportere gass som er blitt injisert. For Johan Castberg vurderes et felles gassrør fra det planlagte feltet Wisting til Snøhvit. Med høye gasspriser kan tidspunktet for å stoppe gassinjeksjon og gå over til eksport bli framskyndet. Vinteren 2022 har myndighetene gitt midlertidig tillatelse til økt gasseksport for noen felt. Et eksempel er Gina Krog [20], der Equinor har fått midlertidig tillatelse til å stoppe gassinjeksjon for å eksportere gassen.