4 – Produksjon

Totalt er det solgt 8 489 millioner Sm³ o.e. fra norsk sokkel. De årlige salgsvolumene for olje og gass er vist i Figur 4-1. De siste ti årene er det blitt solgt mer gass enn olje målt i oljeekvivalenter (o.e.).

I perioden 1985 – 2005 var produksjonen av olje betydelig høyere enn produksjonen av gass.

Ved årsskiftet hadde 92 felt status "i produksjon" på norsk sokkel.

I 2023 startet produksjonen på fire nye felt,

  • Fenja og Bauge i Norskehavet  
  • Tommeliten A og Breidablikk i Nordsjøen.

I tillegg kom produksjonen i gang fra utbyggingsprosjektene Frosk (som en del av Bøyla), Kobra East og Gekko (som en del av Alvheim) og Blåbjørn (som en del av Åsgard).

Fem felt stengte ned i 2023, Flyndre og Heimdal med de tilknyttede feltene Atla, Skirne og Vale.

Oljeproduksjonen antas å nå en ny topp på i underkant av to millioner fat per dag i 2025. Det er 60 prosent av toppnivået fra 2001.

Gassalget har vært på et relativt høyt nivå de siste ti årene, og det forventes å ligge på samme nivå framover, om lag 120 milliarder Sm3.

 

Figur 4-1 Historisk salg av olje og gass med prognose (stiplede linjer) til 2026.

Figur 4-1 Historisk salg av olje og gass med prognose (stiplede linjer) til 2026.

Uten nye felt eller større investeringer på eksisterende felt vil produksjonen fra norsk sokkel falle. Som følge av høy utbyggingsaktivitet de siste årene er det ventet at produksjonen vil øke på kort sikt. Nye felt kompenserer for lavere produksjon fra aldrende felt.

Produksjonsnivået på lengre sikt er usikkert. Det avhenger blant annet av hvilke tiltak som blir gjennomført på feltene, hvilke funn som blir besluttet utbygd og når de kommer i produksjon. Nye funn, hvor store de er og hvordan og når de bygges ut vil også påvirke produksjonsnivået framover. Historisk totalproduksjon og prognose fram til 2033, fordelt på modenhet av ressursene, er vist i Figur 4-2.

 

Figur 4-2 Historisk totalproduksjon og prognose fordelt på modenhet av ressursene.

Figur 4-2 Historisk totalproduksjon og prognose fordelt på modenhet av ressursene.