Forord
Oljedirektoratet har på oppdrag fra Olje- og energidepartementet oppdatert rapporten «Kraft fra land til norsk sokkel» fra 2008.
Oppdateringen er gjort i samarbeid med Norges vassdrags- og energidirektorat, Petroleumstilsynet og Miljødirektoratet, og har resultert i rapporten «Kraft fra land til norsk sokkel 2020» som er et fellesprodukt fra de fire etatene. Hver etat har bidratt innenfor sine ansvarsområder.
Oljedirektoratet har koordinert arbeidet og sammenstilt rapporten. I rapporten redegjøres det for utviklingen av kraft fra land til petroleumsinnretninger på norsk sokkel.
Et bredt spekter av kraft fra land-prosjekter blir omtalt. Det inkluderer de som er gjennomført og godkjent, prosjekter under evaluering og prosjekter som tidligere har blitt evaluert på feltene.
Rapporten gir en oversikt over aktuelle teknologier for kraft fra land, potensielle utslippsreduksjoner og tilhørende kostnader. Det er også gjort vurderinger av virkninger på kraftsystemet på land, inkludert påvirkning på kraftpris, regional kraftbalanse og behov for nettforsterkninger.
Flere sentrale forutsetninger er endret i denne oppdaterte rapporten. I rapporten fra 2008 ble enkelte avgrensede områder på norsk sokkel vurdert. Det ble sett på løsninger som dekket flere felt innenfor disse områdene.
Den oppdaterte rapporten dekker petroleumsinnretninger på hele sokkelen, både kraft fra land til enkeltfelt, og områdeløsninger. I tillegg omfattes Melkøya landanlegg som er knyttet til Snøhvitfeltet, og Nyhamna landanlegg, som er knyttet til Ormen Lange-feltet. Andre landanlegg som Kårstø, Kollsnes, Sture, Mongstad og Tjeldbergodden er ikke inkludert i denne rapporten.
Elektrifisering av landanleggene ses på i en egen utredning som utføres av Norges vassdrags- og energidirektorat. Rapporten er basert på arbeid som pågår eller som er gjort av rettighetshaverne på feltene for å utrede kraft fra land til eksisterende innretninger. Det gjelder blant annet kostnader og unngåtte utslipp av karbondioksid (CO₂) og nitrogenoksider (NOX).
Dataene er kvalitetssikret både av etatene og av en ekstern konsulent. Utredningene i rapporten er ikke på et detaljeringsnivå som trengs for å ta beslutninger om gjennomføring av tiltak.
Vurderinger av kraft fra land til nye feltutbygginger er heller ikke inkludert. Disse blir ivaretatt i eksisterende regelverk gjennom kravet om at kraft fra land skal utredes i alle nye feltutbygginger eller større ombygginger på felt i drift¹. Nye virkemidler fra myndighetenes side er heller ikke vurdert.
Kraft fra land-rapporten fra 2008
Fotnote
¹ I tråd med Innstilling nr. 114 (1995 - 96) fra Energi- og Miljøkomiteen om norsk politikk mot klimaendringer og utslipp av nitrogenoksider, vedtok Stortinget 22. februar 1996 følgende: ”Ved alle nye feltutbygginger skal det legges fram en oversikt over energimengden og kostnadene ved å elektrifisere innretningen framfor å bruke gassturbiner”.