Flere næringer
Flere næringer på sokkelen
Interessen for lagring av CO2 øker, og vi fortsetter å hente inn kunnskap om havbunnsmineraler.
Les om:
- Stor interesse for CO2-lagring
- Kartlegging av havbunnsmineraler fortsettes
- Grunnundersøkelser for havvind fortsetter
Stor interesse for CO2-lagring
Interessen for lagring av CO2 på norsk sokkel er stor og øker. Teoretisk lagringskapasitet er på mer enn 80 milliarder tonn CO2. Det tilsvarer rundt 2000 år med norske CO2-utslipp på dagens nivå.
Med dagens planer for prosjekter i de tildelte tillatelsene kan det totalt bli lagret mellom 1,5 og 2 milliarder tonn CO2 på norsk sokkel. Potensialet for lagring i disse områdene er opp mot ti milliarder tonn. Hvor mye som kan lagres avhenger av flere faktorer, blant annet informasjon fra videre kartlegging, CO2-tilgangen i markedet og hvilken utbyggingsløsning prosjektet ender opp med.
I 2024 har det vært to konsesjonsrunder. I september ble fire tillatelser tildelt etter Forskrift om utnyttelse av undersjøiske reservoarer til transport og lagring av CO2 på kontinentalsokkelen. Totalt er det tildelt 11 tillatelser; 1 utnyttelsestillatelse og 10 letetillatelser. Tilbud om ytterligere to tillatelser ble sendt ut i desember, de forventes å bli tildelt i 2025. Myndighetene har mottatt forslag til ny utlysning, og denne er under behandling.
13 selskap er rettighetshavere i tillatelsene. Flere av disse har ikke tilknytning til petroleumsnæringen.
Les mer om CO2-lagring og de ulike typene tillatelsene i Ressursrapporten 2024.
Flere typer utbygginger og rørledninger vurderes i prosjektene: Landanlegg der skip transporterer CO2 til landanlegg for mellomlagring og videre transport i rør ut til lagringslokalitet, direkte injeksjon fra skip samt rørledning fra Europa.
26. september åpnet Northern Lights-mottaksanlegget i Øygarden. Det betyr at verdens første kommersielle anlegg for transport og lagring av CO2 på tvers av landegrenser er ferdigstilt og klart for mottak og lagring. Forventet oppstart er i 2025.
I 2024 har Sokkeldirektoratet gjennomgått cirka 800 brønner og reviderte topp og bunn for Utsiragruppen og Skadeformasjonen i Nordsjøen slik at de blir konsistente. Dette kan være nyttig for planlegging av CO2-lagring.
Figuren viser mulig lagringsvolum på norsk sokkel per år for de tillatelsene som er tildelt.
Kartlegging av havbunnsmineraler fortsettes
Siden 2011 har Sokkeldirektoratet samlet inn data i dypvannsområder i Norskehavet og Grønlandshavet sammen med Universitetet i Bergen (UiB) og Universitetet i Tromsø (UiT).
I 2024 gjennomførte vi fire kartleggingstokt sammen med UiB og UiT. Dybde- og videodata fra tre av toktene er gjort tilgjengelig. Tokt nummer fire ble gjennomført i desember, og dataene slippes så snart de er kvalitetssjekket.
Videre har direktoratet bidratt med informasjon til EUs prosjekt tilknyttet sammenstilling av informasjon tilknyttet råstoff som havbunnsmineraler (GSEU).
Sokkeldirektoratet fortsetter kartlegging av ressurser og miljø i 2025. Myndighetene ønsker en stegvis utvikling og en føre var-tilnærming til aktiviteten. Ytterligere kunnskapsinnhenting er en viktig del av dette.
Forvaltningsansvaret for havbunnsmineraler er lagt til Energidepartementet. Sokkeldirektoratet har bistått departementet i gjennomføringen av konsekvensutredningen og koordineringen av det faglige utredningsarbeidet. Sokkeldirektoratets ressursvurdering av havbunnsmineralene på norsk sokkel konkluderer med at det er store tilstedeværende ressurser.
Havbunnsmineralloven trådte i kraft 1. juli 2019. Loven legger til rette for undersøkelse etter og utvinning av mineralforekomster på norsk sokkel. 9. januar 2024 besluttet Stortinget å åpne et område i Norskehavet og Grønlandshavet for mineralvirksomhet på havbunnen. 12. april ble området formelt åpnet av Kongen i statsråd.
Grunnundersøkelser for havvind
Sokkeldirektoratet har, på oppdrag fra Energidepartementet, gjennomført grunnundersøkelser for havvind i to områder i Nordsjøen.
Første fase av undersøkelsene i Sørlige Nordsjø II (østlige del) ble startet høsten 2022 og fullført i 2023. Undersøkelsene på Utsira Nord ble påbegynt sommeren 2023 og fullført våren 2024.
I tillegg bidrar vi i en bredt sammensatt direktoratgruppe under ledelse av NVE for å utarbeide en konsekvensutredning for de områdene som kan være teknisk egnet for havvind og der interessekonfliktene er relativt lave. Gruppen har levert konsekvensutredning for tre av områdene (Sørvest F, Vestavind B og Vestavind F). De andre områdene skal ferdigstilles mot sommeren 2025.
Last ned: Bakgrunnstall (Excel)