Ny rapport om petroleumsvirksomhet i nordområdene
02.04.2019 I dag legger Oljedirektoratet fram rapporten Petroleumsvirksomhet i nordområdene. Rapporten setter petroleumsvirksomheten i nord inn i en historisk, internasjonal og teknologisk ramme.
«Forhåpentligvis kan rapporten bidra i en kunnskapsbasert tilnærming til debatten», sier oljedirektør Bente Nyland, som presenterte den på Barentshavkonferansen i dag.
Det har vært petroleumsvirksomhet i nordområdene siden de første letebrønnene ble boret nær kysten i Laptevhavet i Russland på 1930-tallet. I Norge startet petroleumsvirksomheten i nord i 1979, og i 2007 startet produksjonen fra Snøhvit-feltet.
Norge er en av fem arktiske kyststater, men på grunn av Golfstrømmen er størstedelen av våre havområder isfrie året rundt. I Canada, USA, Russland og Grønland er klimaet i nordområdene atskillig mer krevende, og er helt eller delvis isdekke gjennom året.
I norsk del av Barentshavet er to felt i produksjon – gassfeltet Snøhvit og oljefeltet Goliat. Johan Castberg-feltet er under utbygging og skal etter planen begynne å produsere i 2022. Det er gjort flere funn som er aktuelle å bygge ut, og det er fortsatt store uoppdagede olje- og gassressurser. Skal disse ressursene påvises, må selskapene lete. Oljedirektoratet forventer at hele 65 prosent av de uoppdagede ressursene på norsk sokkel ligger i Barentshavet.
«Det er skapt store verdier fra petroleumsvirksomheten i Barentshavet. Til nå er det boret rundt 155 letebrønner der, og Oljedirektoratets ressursrapport for leting (2018) viste at hver 1000 investerte kroner i leting i Barentshavet har gitt 2100 kroner tilbake», poengterer oljedirektør Bente Nyland.
Rapporten Petroleumsvirksomhet i nordområdene viser hvordan leting og olje- og gassproduksjon foregår i stor skala under krevende arktiske marine forhold i både USA, Canada og Russland. Det letes og produseres i områder som har både havis, første-års is, flerårig is og isfjell, og i områder som er helt innefrosset. Det produseres også olje og gass i områder med store avstander og røffe vind- og bølgeforhold.
«På norsk sokkel har det siden starten for 50 år siden vært en stegvis tilnærming til nye områder og nye felt. Denne tilnærmingen er tuftet på teknologisk kunnskap og erfaring både fra norsk sokkel og internasjonalt.
Oljedirektoratets nye rapport viser at dette også gjelder petroleumsaktiviteten i nordområdene», sier oljedirektøren.
Les rapporten "Petroleumsvirksomhet i nordområdene" (pdf)
Les også ressursrapporten 2018 - Petroleumsressursene på norsk kontinentalsokkel - Leting
Oppdatert: 02.04.2019