Tre til finalen i IOR-prisen 2020
10.07.2020 Tre finalister er nominert til Oljedirektoratets IOR-pris for 2020. Disse er rettighetshaverne på Grane-feltet i Nordsjøen, forskeren Geir Evensen og oljeselskapet Lundin.
IOR-prisen gis til utvinningstillatelser, selskaper, prosjekter eller enkeltpersoner som forventes å skape merverdi på norsk kontinentalsokkel gjennom nyskapende arbeid knyttet til økt utvinning.
Årets pris er den 16. i rekken siden den første gang ble delt ut i 1998.
Hele 24 nominasjoner er kommet inn til juryen, som består av 7 representanter for ulike fagområder i OD.
De nominerte priskandidatene omfatter selskap, felt, teknologier, forskningsinstitusjoner og enkeltpersoner, og blir vurdert etter hvordan de oppfyller disse kriteriene:
• Implementering av ny teknologi eller etablert teknologi anvendt på ny måte
• Smartere arbeidsmetoder og prosesser
• Prosjektets modenhet
• Risikovilje, djervskap og vågemot
• Fremragende forskning
Grane
På Grane-feltet har operatøren Equinor og partnerne Petoro, Vår Energi og ConocoPhillips utmerket seg med godt arbeid innenfor boring og brønn og reservoarstyring gjennom mange år. Det sier Anders Soltvedt, fagkoordinator i reservoarteknikk og juryleder for IOR-prisen.
– De har vært i front i bruk av teknologi, og har satt seg et mål om å oppnå en utvinningsgrad på feltet på over 70 prosent. Det er eksepsjonelt høyt, sier han.
Grane ble oppdaget i 1991, og har siden starten i 2003 vært blant feltene som produserer mest på norsk sokkel. Oljevolumet som i utbyggingsplanen ble anslått til 112 millioner standard kubikkmeter (sm3 o.e.), var produsert i løpet av 2017, nesten ti år før opprinnelig planlagt.
Geir Evensen
Geir Evensen har gjennom mange år bidratt betydelig til utviklingen av ensemblebaserte modelleringsmetoder. Teknologien er i utstrakt bruk blant olje- og gasselskapene på norsk sokkel.
Evensen fant opp algoritmen Ensemble Kalman Filter (EnKF) i 1994, som seinere er blitt videreutviklet og brukt av flere internasjonale oljeselskap. På 2000-tallet var han sentral i implementeringen av metoden i Equinor. Bruk av ensemblebaserte metoder innen reservoarmodellering har resultert i en bedre beskrivelse av usikkerheten i undergrunnen ved hjelp av automatisering og rask, kontinuerlig oppdatering av reservoarmodellene.
– Metoden fører til bedre grunnlag til å ta beslutninger, og dermed økt verdiskaping, sier Soltvedt.
Les mer om Geir Evensens arbeid her.
Lundin
Oljeselskapet Lundin er nominert for sin innsats for å ta i bruk formasjons- og langtidstester før viktige beslutninger om utbygginger tas. Testene viser hvor godt olje og gass strømmer i reservoaret og inn i en brønn. Selskapet er også nominert for sitt arbeid innen økt utvinning og systematisk datainnsamling på Edvard Grieg-feltet i Nordsjøen.
– Lundin har gjort en kjempegod jobb med testing av brønner. På Edvard Grieg har fokus på kontinuerlig innsamling av data bidratt til å øke reservene med 15 millioner standard kubikkmeter oljeekvivalenter siden PUD, noe som tilsvarer en økning i utvinningsgrad fra 38 til 52 prosent, sier jurylederen.
Analyser av data samlet inn ved formasjonstesting gir et bedre bilde av utbredelsen av reservoaret, legger han til.
– Dette vil igjen gi bedre grunnlag for å ta beslutninger om antall brønner og plassering av disse. I beste fall kan metoden redusere behovet for brønner.
Vinneren av årets pris blir annonsert på ONS i Stavanger.
Les mer om Lundins arbeid her.
Oppdatert: 06.08.2020