Mer kunnskap tilgjengelig: 200 statusrapporter på faktasidene
26.01.2022 I løpet av det siste året er mer enn 200 statusrapporter (tilbakeleveringsrapporter) gjort tilgjengelige på ODs Faktasider.
Petroleumsforskriften paragraf 85 ble endret, med tilbakevirkende kraft, fra 1. januar 2021. Endringen innebærer at taushetsplikten for tolkede data i statusrapporter faller bort fra det tidspunkt tillatelsen oppgis, bortfaller, utløper eller det området dataene stammer fra leveres tilbake. Statusrapportene kan dermed frigis.
En statusrapport oppsummerer blant annet historikken til en utvinningstillatelse, Den har også informasjon om data som er samlet inn, studier som er gjort og resultatet av disse studiene. I tillegg gir den en oversikt over prospektivitet (potensial) i utvinningstillatelsen.
Statusrapporter publisert per februar 2022:
Faktaformidling bidrar til verdiskaping
Å samle inn, ta vare på og dele data fra norsk sokkel er noe av det viktigste OD gjør:
– Norsk sokkel blir stadig mer moden, og mange av de samme områdene har vært utforsket i flere utvinningstillatelser tidligere. For å forstå petroleumsgeologien på sokkelen bedre, og unngå duplisering av arbeid, er det viktig å overføre kunnskap og data slik at nye aktører også får innsikt i forrige rettighetshavers vurderinger, sier Arne Jacobsen, leder hovedområdet Teknologi og sameksistens.
Han forventer at resultatet blir en mer kostnadseffektiv leting og utvikling av felt.
Operatøren skal levere inn statusrapport seinest tre måneder etter at utvinningstillatelsen løper ut, faller bort eller oppgis. Den blir gjort tilgjengelig på ODs Faktasider så snart den er kvalitetssikret. I praksis betyr det at OD ser til at rapporten er i tråd med veiledningen, og at den ikke inneholder forretningshemmeligheter.
400 rapporter til skal gjøres tilgjengelige
– Forretningshemmeligheter kan være strategier, arbeidsteknikker, analyser, økonomiske utregninger og prognoser. Denne typen informasjon er fortsatt underlagt taushetsplikt, sier geolog Abryl Ramirez, som er engasjert i arbeidet med å få rapportene offentliggjort.
Jevnt over publiseres det nye rapporter annen hver uke, og det gjenstår ennå om lag 400 rapporter.
Ett år etter at petroleumsforskriften ble endret og arbeidet med å tilgjengeliggjøre statusrapportene begynte, er erfaringen at det er stor interesse for dem.
– De er blitt godt mottatt av industrien, og vi får stadig spørsmål om når vi publiserer flere rapporter. Selskapene er også kjappe med å gi oss tilbakemelding om noe ikke fungerer, sier Ramirez.
Her er veilederen til statusrapport ved oppgivelse, bortfall eller utløp av en utvinningstillatelse.
Oppdatert: 10.02.2022