Oljedirektoratet

Sameksistens – krevende, men mulig

od-konf-1

Fra paneldebatten om sameksistens: (fra v) Karl Johnny Hersvik, Aker BP, Monica Bjørkmann, styreleder Offshore Norge og CEO Subsea 7, debattleder Svein Tore Bergestuen, Torger Rød, CEO Vår Energi og Frode Alfheim forbundsleder i Industri Energi. Foto: Arne Bjørøen.

29.08.2023 Det er god plass til å skape verdier fra flere næringer på norsk sokkel, var gjennomgangstonen under årets OD-konferanse.

«Vi må jobbe med fornybar og olje og gass samtidig. Det støtter våre medlemmer», sier Monica Bjørkmann, styreleder i Offshore Norge og leder for Subsea 7 i Norge.

Hun var en av deltakerne og bidragsyter under en fullsatt OD-konferanse som ble avholdt i Stavanger tirsdag. Temaet i år var sameksistens. Lever næringene på norsk kontinentalsokkel godt side om side, eller blir det kaos og konflikt? Konferansen hadde en rekke bidragsytere fra næringen, forvaltningen og akademia.

Bygd tillit over tid

Oljedirektør Torgeir Stordal innledet med å referere til den lange tradisjonen de ulike næringene har for sameksistens på sokkelen:

«Norge har en lang kystlinje, og havet har alltid vært en viktig næringsarena. Dette har gjennom tidende gitt oss mulighet for næringsutvikling. Norsk forvaltning har vært bevisste på å regulere det slik at næringene kan drives side om side.»

God sameksistens mellom næringene er et grunnleggende premiss siden starten.

«Det har ikke alltid vært smertefritt. Men næringene har over tid bygd tillit gjennom dialog og kunnskap. Og myndighetene har bidratt med regulering og forvaltning. På den måten har vi fått til god sameksistens.»

Bjørkmann i Offshore Norge representerer både olje- og gassindustrien og andre energiprodusenter på sokkelen. Under konferansen deltok hun i en panelsamtale som handlet om norsk sokkels konkurransekraft.

Der satt også Karl Johnny Hersvik, administrerende direktør i Aker BP:

«Vi har nylig besluttet investeringer på 200 milliarder kroner. Det sier seg selv at vi tro på framtiden. Vi skal få til omstillingen. Det er rikelig med areal. Går det ikke er det fordi kommunikasjon eller reguleringsprosessene bryter sammen, men det har jeg ingen tro på», sa han.

Det kommer til å gå bra

Torger Rød i Vår Energi understreket betydningen av å lete etter løsninger.

«Vi vil at det skal gå bra. Det kommer til å gå bra. Kalle (Karl Johnny) og jeg er konkurrenter, men mest partnere. Vi trenger de andre aktørene, som fiskerne og forsvaret, så dette skal vi løse.»

Frode Alfheim, leder i Industri Energi påpekte betydningen av trepartssamarbeidet, det vil si samarbeidet mellom næringen, arbeidstakerorganisasjonene og forvaltningen.

OD-konferansen ble arrangert første gang i fjor i forbindelse med at OD fylte 50 år. Nå er planen å arrangere en slik konferanse hvert annet år.

od-konf-8.jpgPaneldebatt om norsk sokkel i utvikling med Erik Dugstad, Vårgrønn, Torgeir Stordal, oljedirektør og Frank Bakke-Jensen, direktør Fiskeridirektoratet. Foto: Arne Bjørøen

Foredragsholdere:

Terje Lien Aasland, olje- og energiminister
Torgeir Stordal, oljedirektør
Frank Bakke-Jensen, fiskeridirektør
Rune Andersen, sjef Sjøforsvaret
Anders Opedal, konsernsjef Equinor
Stein Birkeland, porteføljesjef og ansvarlig for energiinvesteringer i Norges Bank Investment Management
Helge Martinsen, senior markedsanalytiker DNB Markets
Janne Haaland Matlary, professor i statsvitenskap UiO
Erik Dugstad, direktør for offentlige anliggender og markedsanalyse Vårgrønn
Hugo Djikgraaf, teknologidirektør i Wintershall DEA
Kjersti Dahle, direktør teknologi, analyser og sameksistens Oljedirektoratet
Frode Leversund, administrerende direktør Gassco
Karl Johnny Hersvik, administrerende direktør Aker BP
Torger Rød, administrerende direktør Vår Energi
Monica Bjørkmann, styreleder Offshore Norge og leder Subsea 7 i Norge
Frode Alfheim, forbundsleder Industri Energi
Ole Christoffer Ertvaag, konferansier
Svein Tore Bergestuen, debattleder

Kontakt

Ola Anders Skauby

Direktør kommunikasjon, samfunnskontakt og beredskap

Tlf: 905 98 519

Oppdatert: 30.08.2023

Siste nyheter

Ledig stilling som samfunnsøkonom
14.05.2024 Vil du jobbe med faktabaserte analyser som viktige grunnlag for opplyste beslutninger og god samfunnsdebatt? Nå ønsker vi å styrke analysearbeidet i direktoratet med en samfunnsøkonom.
Utlysning av tildeling i forhåndsdefinerte områder (TFO) 2024
08.05.2024 Energidepartementet har 8. mai 2024 lyst ut TFO 2024, som omfatter de forhåndsdefinerte områdene med blokker i Nordsjøen, Norskehavet og Barentshavet.
Boreløyve for brønnbanane 7324/6-2 og 7324/8-4
06.05.2024 Sokkeldirektoratet har gitt Aker BP ASA boreløyve for for brønnbanane 7324/6-2 og 7324/8-4 i utvinningsløyve 1170, jf. ressursforskrifta paragraf 13.
Ledige stillinger som dataanalytiker
03.05.2024 Vil du jobbe med et stort og komplekst datasett? Er du opptatt av grundig dataanalyse og dataintegritet? Har du lyst til å presentere data på en kreativ måte? Da er en av disse stillingene for deg!
Åtte selskaper har søkt om areal for CO2-lagring
30.04.2024 Energidepartementet (ED) har mottatt søknader fra åtte selskaper i forbindelse med utlysningen av to områder i Nordsjøen knyttet til lagring av CO2 på norsk sokkel.
Inviterer til å nominere blokker for mineralvirksomhet på havbunnen
29.04.2024 Sokkeldirektoratet har i brev av 29. april invitert aktører til å nominere blokker i forbindelse med første konsesjonsrunde for mineralvirksomhet på havbunnen.
Boreløyve for brønnbane 35/10-14 S og 35/10-14 A
29.04.2024 Sokkeldirektoratet har gitt Equinor Energy AS boreløyve for brønnbanane 35/10-14 S og 35/10-14 A i utvinningsløyve 1185, jf. ressursforskrifta paragraf 13.
Brønn for datainnsamling på Wisting
22.04.2024 Equinor har avsluttet en avgrensningsbrønn (7324/7-4) på Wisting-funnet i Barentshavet. Hensikten var å samle inn data om reservoar og kappebergart, for å bruke i pågående evaluering og utbygging av funnet.
Produksjonstal mars 2024
19.04.2024 Førebels produksjonstal i mars 2024 viser ein gjennomsnittleg dagsproduksjon på 2 086 000 fat olje, NGL og kondensat.
Sokkeldirektoratet publiserer nye dyphavsdata
17.04.2024 Sokkeldirektoratet offentliggjorde i juni 2022 data innsamlet fram til 2022. Nå frigis dyphavsdata samlet inn fra 2022 til 2024.