Verdifulle gassressurser ligger brakk
05.12.2023 Oljedirektoratet (OD) har kartlagt hvilke gassressurser som av ulike grunner ennå ikke er utviklet. Flere av funnene er samfunnsøkonomisk lønnsomme å utvinne.
Det gjenstår å produsere om lag 65 prosent av de totale gassressursene på norsk sokkel. For en del av de gjenværende gassressursene er det ulike utfordringer som gjør det krevende å få dem produsert.
OD har kartlagt hvilke gassressurser som mangler konkrete planer for utvikling, samt sett på hvilke tiltak som eventuelt kan iverksettes for at de kan bli utviklet.
Kartet viser en oversikt over påvist gass i funn som, av ulike grunner, ikke er besluttet for utvinning. Størrelsen på punktene er skalert basert på antatt tilstedeværende gassvolum.
Krevende ressurser
«Selv om gass har betydelig høyere utvinningsgrad enn olje, vil vi aldri kunne produsere all gassen. For gassfelt med lav utvinningsgrad er det som regel gode grunner til at det er slik. Det er grunn til å tro at rettighetshaverne gjør en god jobb for å maksimere utvinningsgraden. Det er krevende å få ut ekstra gass utover dette», sier Kjersti Dahle, direktør for Teknologi, analyser og sameksistens i OD.
«Ved å identifisere hvilke gassressurser som er utfordrende å utvikle, og hva som skal til for at ressursene skal kunne produseres, gir det et grunnlag for dialog og eventuelle tiltak sammen med næringen slik at disse ressursene kan utvinnes», sier hun videre.
Bakteppet er at med dagens planer og prosjekter forventer OD at gassproduksjonen på norsk sokkel opprettholdes på et høyt nivå de neste fem årene. Deretter er det ventet at produksjonen går relativt raskt nedover.
«Det er betydelige gassressurser i funn og felt i drift. Det er nærliggende å tenke at høyere gasspriser kan drive nødvendig teknologiutvikling, samordning og ny infrastruktur for å realisere denne gassen dersom det er vilje og evne til det», sier Dahle.
Usikkerheten er stor
Det var per 31.12.2022 84 gassfunn på sokkelen med 1273 GSm3 tilstedevære gass (GSm3 – en milliard standardkubikkmeter). Disse ressursene ligger i reservoar med ulik grad av kompleksitet. Det har gjort dem utfordrende å utvikle.
ODs beregninger viser et betydelig verdipotensial for mange av disse funnene, men det er stor usikkerhet knyttet til hvor mye av dette som kan produseres. Dette skyldes utfordringer i undergrunnen som at reservoarene er tette, har høyt trykk og temperatur, utfordrende gasskvalitet og/eller har lavt trykk.
Les mer om tette reservoarer her.
Eksportmulighet, kostnadsnivå og framtidig gasspris vil også påvirke hvilke ressurser som kan utvikles. Manglende kapasitet i gassinfrastruktur er en problemstilling i Barentshavet siden Melkøya er fullbooket til etter 2040. Her trengs samordning og ny kapasitet for transport og eksport av gassen.
OD har kartlagt hvilke gassressurser som mangler konkrete planer for utvikling, samt sett på hvilke tiltak som eventuelt kan iverksettes for at de kan bli utviklet. Dette arbeidet er basert på et utvalg funn og felt i Nordsjøen, Norskehavet og Barentshavet.
Oppdatert: 07.12.2023