Ensembledata: Ønsker tilbakemelding på veileder
19.06.2024 En gruppe under FORCE-paraplyen utarbeidet i 2023 en veileder for deling av ensemble-data i utvinningstillatelser. Nå er det tid for å evaluere.
Når det lages flere modeller for et gitt reservoar (ensemble), resulterer det mye data. Både for mye og for lite deling av slike data er problematisk. Konsekvensen kan bli at rettighetshaverne ikke er i stand til å utføre «påse-plikten» sin, eller at de ikke kan delta konstruktivt når det skal tas beslutninger.
Veilederen for deling av ensemble-data finner du her.
«Bakgrunnen for at veilederen ble laget, er at det er ulik praksis for deling av data i utvinningstillatelsene. I noen deles det mye, i andre lite», sier Sophie Haseldonckx i Sokkeldirektoratet, som koordinerte arbeidet.
Sophie Haseldonckx, som til daglig er reservoaringeniør i Sokkeldirektoratet, koordinerte arbeidet med veilederen. Foto: Arne Bjørøen
Den tverrfunksjonelle gruppen under samarbeidsforumet FORCE (Integrated Reservoar Modellering-gruppen) utarbeidet en veileder som skal fungere både fra et operatør- og et partnerperspektiv.
Bedriftene som har vært involvert var, i alfabetisk rekkefølge, Aker BP, ConocoPhillips, Equinor, Petoro, PGNiG, Resoptima, TotalEnergies, Vår Energi and Wintershall Dea Norge. Sokkeldirektoratet koordinerte arbeidet.
Veileder, ikke standard
Dokumentet er skrevet som en veileder snarere enn som en standard, siden hvert felt eller modelleringsprosjekt har ulike behov. Den angir hva rettighetshaverne i utvinningstillatelsene skal dele og i hvilket format.
Målet var ikke å gi en uttømmende liste over forslag, og veilederen bør følgelig ikke brukes som en begrensning på hva som kan deles.
«Da vi jobbet med veilederen, ble det tydelig for oss at tidlig involvering og tett samarbeid mellom partene er nøkkelen til bruk av ensembledata i beslutninger – ikke påbud om deling og sjekklister», sier Haseldonckx.
Den første utgaven av veilederen har vært i omløp i ett år, og det er på tide å vurdere bruken og nytten.
«Både konstruktive tilbakemeldinger samt framheving av områder som dekkes godt settes pris på! Da vet vi hvilke områder vi forbedre og hva som ikke trenger å endres».
Tilbakemelding
Du kan gi tilbakemelding innen utgangen av august 2024 gjennom disse tre alternativene:
- Hvis din bedrift bidrog i opprettelsen av dokumentet, vennligst kontakt «din» arbeidsgruppemedlem som oppført i dokumentet.
- Gi tilbakemelding til din bedriftens representant på Integrated Reservoir Modeling Network
- Du kan sende tilbakemelding til postboks@sodir.no med «Tilbakemelding – FORCE – Retningslinje for deling av ensembledata» i emnefelt fotnote.
Planen er å samle arbeidsgruppen i september 2024 for å se på tilbakemeldingene og lage en plan for det videre arbeidet.
«Nye entusiastiske og aktive medlemmer til arbeidsgruppen er også hjertelig velkomne»! sier Haseldonckx.
FOTNOTE: Vær oppmerksom på at korrespondanse vil bli behandlet som et saksdokument som vil bli registrert i Sokkeldirektorats journal. Saksdokumenter og journaler er offentlige, med mindre annet er bestemt av lov eller forskrifter i henhold til disse. Alle kan søke om innsyn i saksdokumenter og journaler.
Oppdatert: 20.06.2024