Oljedirektoratet

Næringen gir Sokkeldirektoratet godt skussmål

SODIR_STREK_HAV_2-1920x1080px

21.03.2024 Nesten alle ledere i petroleumsnæringen vurderer at Sokkeldirektoratet når målet om å bidra til størst mulig verdier for samfunnet fra olje- og gassnæringen. Dette er blant resultatene i en stor brukerundersøkelse vi har fått utført.

«Dette er veldig gode resultater! Samtidig får vi konkrete tilbakemeldinger på hvordan vi kan forbedre oss og utvikle oss videre. Det ser vi ser vi svært positivt på», sier Kristin Reitan Husebø, direktør for rammeverk og virksomhetsstyring i Sokkeldirektoratet.

Det er Menon Economics som har bistått Sokkeldirektoratet med systematisk innsamling av brukeres og interessenters vurdering av direktoratets måloppnåelse og virkemiddelbruk.

Målet med brukerundersøkelsen er å få kunnskap om hva viktige aktører i vår omverden mener om oss.

«Resultatene inngår som viktig underlag til situasjonsforståelse i vårt strategiske arbeid og gir i tillegg noen gode råd til mulige forbedringer i vår daglige drift», sier Husebø.

Her er noen viktige punkter fra undersøkelsen:

  • Brukere fra næringene Sokkeldirektoratet har ansvar for viser til god dialog og at direktoratet har en viktig rolle i næringsutvikling og forvaltning av sokkelen. 96 prosent av ledere i petroleumsnæringen vurderer at direktoratet i stor eller svært stor grad når sitt hovedmål om å bidra til størst mulig verdier for samfunnet fra olje- og gassnæringen.

  • Sokkeldirektoratet blir sett på som en viktig pådriver på flere områder, spesielt knyttet til utbygging av funn og økt utvinning. Videre viser aktører fra karbonfangst og -lagring (CCS) og havbunnsmineraler til god dialog og at direktoratet spiller en viktig rolle for å bygge opp disse næringene. Dette har blant annet skjedd gjennom kartlegging av ressursgrunnlag, konsekvensutredninger og tilgjengeliggjøring av relevante data og kunnskap til de nye næringene.

  • Sokkeldirektoratet oppleves som en dataforvalter i verdensklasse, som myndigheter fra andre land ser til for å lære av beste praksis. Dette er et viktig bidrag til åpenhet i næringen, slik at selskapene konkurrerer på drift og ikke data. Dataforvaltning rangeres som det viktigste virkemiddel for å oppnå direktoratets mål.

Næringen har også innspill til forbedringer:

  • Den etterspør et Sokkeldirektorat som er tydeligere i sine prioriteringer, sikrer samarbeid innad og på tvers av næringene og ser en helhet i havforvaltningen.

  • Næringen opplever at Sokkeldirektoratet har et svært kompetent fagmiljø, men er bekymret for om direktoratet greier å sikre seg tilstrekkelig kompetanse og kapasitet. Det er viktig at Sokkeldirektoratet er en konkurransedyktig arbeidsgiver som kan tiltrekke flinke folk for å utfordre selskapene i relevante sammenhenger.

En bekymring næringen har er om direktoratet greier å holde tritt med den teknologiske utviklingen – særlig knyttet til dataforvaltning og faktaformidling.

Les hele rapporten (pdf)

Verdien av våre data

I juni 2023 la vi også fram rapporten «Verdien av Oljedirektoratets data» utført av Menon Economics. Den viste at petroleumsindustrien har årlige gevinster tilsvarende 1,5 milliarder kroner i tids- og ressursbesparelser.

Det ble også pekt på at dataforvaltningen kan gi svært store økonomiske verdier som følge av at felles tilgang til data kan gi funn som ellers ikke ville bli gjort.

I tillegg forventes direktoratets data å spille en særskilt viktig rolle i å tilrettelegge for og bidra til hurtigere utvikling av nye næringer på sokkelen.

 

Kontakt

Ola Anders Skauby

Direktør kommunikasjon, samfunnskontakt og beredskap

Tlf: 905 98 519

Oppdatert: 21.03.2024

Siste nyheter

Ledig stilling som samfunnsøkonom
14.05.2024 Vil du jobbe med faktabaserte analyser som viktige grunnlag for opplyste beslutninger og god samfunnsdebatt? Nå ønsker vi å styrke analysearbeidet i direktoratet med en samfunnsøkonom.
Utlysning av tildeling i forhåndsdefinerte områder (TFO) 2024
08.05.2024 Energidepartementet har 8. mai 2024 lyst ut TFO 2024, som omfatter de forhåndsdefinerte områdene med blokker i Nordsjøen, Norskehavet og Barentshavet.
Boreløyve for brønnbanane 7324/6-2 og 7324/8-4
06.05.2024 Sokkeldirektoratet har gitt Aker BP ASA boreløyve for for brønnbanane 7324/6-2 og 7324/8-4 i utvinningsløyve 1170, jf. ressursforskrifta paragraf 13.
Ledige stillinger som dataanalytiker
03.05.2024 Vil du jobbe med et stort og komplekst datasett? Er du opptatt av grundig dataanalyse og dataintegritet? Har du lyst til å presentere data på en kreativ måte? Da er en av disse stillingene for deg!
Åtte selskaper har søkt om areal for CO2-lagring
30.04.2024 Energidepartementet (ED) har mottatt søknader fra åtte selskaper i forbindelse med utlysningen av to områder i Nordsjøen knyttet til lagring av CO2 på norsk sokkel.
Inviterer til å nominere blokker for mineralvirksomhet på havbunnen
29.04.2024 Sokkeldirektoratet har i brev av 29. april invitert aktører til å nominere blokker i forbindelse med første konsesjonsrunde for mineralvirksomhet på havbunnen.
Boreløyve for brønnbane 35/10-14 S og 35/10-14 A
29.04.2024 Sokkeldirektoratet har gitt Equinor Energy AS boreløyve for brønnbanane 35/10-14 S og 35/10-14 A i utvinningsløyve 1185, jf. ressursforskrifta paragraf 13.
Brønn for datainnsamling på Wisting
22.04.2024 Equinor har avsluttet en avgrensningsbrønn (7324/7-4) på Wisting-funnet i Barentshavet. Hensikten var å samle inn data om reservoar og kappebergart, for å bruke i pågående evaluering og utbygging av funnet.
Produksjonstal mars 2024
19.04.2024 Førebels produksjonstal i mars 2024 viser ein gjennomsnittleg dagsproduksjon på 2 086 000 fat olje, NGL og kondensat.
Sokkeldirektoratet publiserer nye dyphavsdata
17.04.2024 Sokkeldirektoratet offentliggjorde i juni 2022 data innsamlet fram til 2022. Nå frigis dyphavsdata samlet inn fra 2022 til 2024.