Ressursregnskapet for fjoråret er klart
20.02.2024 Ressursregnskapet for 2023 viser at volum av reserver og betingede ressurser har økt. De totale petroleumsressursene er noe redusert.
Volum av uoppdagede ressurser er blitt nedjustert, mest i uåpnede områder i Barentshavet. I områder som er åpnet for petroleumsvirksomhet, er det en liten nedgang. Den oppveies av leteresultatene i 2023.
Estimatene for de totale ressursvolumene (inkludert volumet som er solgt og levert) på norsk sokkel er totalt 15 575 millioner Sm³ oljeekvivalenter (o.e.), som betyr en minimal nedgang på 191 millioner Sm³ o.e. eller 1,2 prosent sammenlignet med året før.
Rundt 55 prosent av de totale ressursene på norsk sokkel er solgt og levert. Sju prosent er betingede ressurser i felt og funn – altså petroleumsressurser det per i dag ikke er godkjente utvinningsplaner for. 22 prosent av de totale ressursene er ennå ikke funnet.
"Tallet viser at det etter 50 år med petroleumsvirksomhet fortsatt er mye igjen å finne og produsere, i alle havområder. Norsk sokkel er på ingen måte utdatert", kommenterer Nadine Mader-Kayser, underdirektør i Teknologi, analyser og sameksistens.
En del av disse ressursene er tidskritiske: "Det betyr at vi må finne ut hvordan de kan produseres, lønnsomt og med lavt klimaavtrykk, mens det fortsatt er infrastruktur i området", sier Mader-Kayser.
Petroleum oppdages, funn bygges ut som felt om de er økonomisk drivverdige – og oljen og gassen produseres og selges. Det gir et dynamisk ressursregnskap som endrer seg fra år til år.
Sokkeldirektoratet holder oversikt over de samlede petroleumsressursene. Målet er at de forvaltes på en best mulig måte for samfunnet.
Oppdatert: 20.02.2024