Stort areal med nye frigitte datasett i Barentshavet
04.06.2024 Det utlyste TFO-arealet i Barentshavet er utvidet med 34 blokker og har god dekning av nylig frigitte seismiske data.
8. mai lyste Energidepartementet ut TFO 2024 som omfatter blokker i Nordsjøen, Norskehavet og Barentshavet. Søknadsfristen er 3. september.
I Barentshavet er de forhåndsdefinerte områdene (TFO-arealene) utvidet med 34 blokker. Det utvidede arealet i Barentshavet ligger på Finnmarksplattformen og dekker et areal på knappe 9000 kvadratkilometer. TFO-arealet i Barentshavet har god dekning av 3D- og 2D-seismiske data, og bare de fem siste årene er det blitt frigitt store mengder med data innenfor de forhåndsdefinerte områdene.
Frigitte 3D- og 2D-seismiske data
Sokkeldirektoratet har sammenstilt et kart over de seismiske datasettene som er blitt frigitt de fem siste årene (2019-mai 2024) (figur 1-2).
Det er høy datatetthet av frigitte 3D- og 2D-seismiske data i områdene vest for Loppahøyden og rundt Nordkappbassenget. De frigitte dataene inkluderer flere moderne datasett. De ble prosessert eller reprosessert i 2020/2021 der det er tilgjengelig data i både tid og dyp samt «angle/offset stacks».
Figur1: Oversikt over frigitte 3D-data i Barentshavet de siste 5 årene.
Figur 2: Oversikt over frigitte 2D-data i Barentshavet de siste 5 årene.
Nytt areal i Barentshavet i årets TFO
I det utvidete arealet på Finnmarksplattformen er det flere spennende letemodeller som kan kartlegges for videre prospektmodning. Den seismiske linjen fra det frigitte 3D-datasettet FIN13 viser forkastningsstrukturer på grunnfjellsnivå med mulige strukturelle og stratigrafiske feller i Billefjordengruppen samt overliggende spikulitter i Røyeformasjonen (Figur 3). Billefjordengruppen og Røyeformasjonene tilhører påviste letemodeller. Derimot anser Sokkeldirektorat disse for umodne og lite utforsket.
Figur 3: Seismisk linje (Fin13) som viser forkastningsstrukturer på grunnfjellsnivå.
Oppdatert: 14.06.2024