Vil åpne tette reservoarer

Victoria-3

Databilde som viser reservoaret på “Victoria.”

01.10.2024 Sokkeldirektoratet mener at nyvinninger innen hydraulisk oppsprekking bør føre til at flere funn med tette reservoarer blir bygd ut. Direktoratet utfordrer næringen til å gå løs på et av de største av dem – "Victoria"-funnet i Norskehavet.

Utfordringen ble gitt under et seminar hos Sokkeldirektoratet i dag, 1. oktober.

Det var Exxons letebrønn 6506/6-1 som påviste "Victoria" i 2000.

Seks år senere overtok Total stafettpinnen og boret en avgrensningsbrønn i 2009. Modningsarbeid viste at en økonomisk utvinning, gitt teknologi på tidspunktet, ville være utfordrende og arealet ble tilbakelevert i 2018. Funnet var en del av utvinningstillatelse 211.

Victoria-4.png

“Victoria” ligger vest i Norskehavet, cirka ti kilometer fra Dvalin.

Store gassvolumer

«Vi ønsker å inspirere selskapene til å gripe fatt i "Victoria"-funnet igjen. Ja, det er tett reservoar som ligger dypt med høyt trykk og høy temperatur, som i tillegg har høyt innhold av CO2. Men en studie viser at med dagens brønnteknologi, kombinert med hydraulisk oppsprekking, kan vi utvinne store gassvolumer», sier Per Valvatne, senior reservoaringeniør i Sokkeldirektoratet.

«Dette er blant de største gjenværende gassfunn på norsk sokkel som ikke er lisensiert pr i dag. Dette er noe selskapene kan søke på i neste TFO (Tildeling i forhåndsdefinerte områder). Tidligere arbeid viser at det er i størrelsesorden 140 milliarder standard kubikkmeter gass til stede, og studien viser at med fire brønner kan 29 milliarder kubikkmeter utvinnes», sier Arne Jacobsen, underdirektør i Teknologi, analyser og sameksistens i Sokkeldirektoratet.

Britisk erfaring

Direktoratet har fått hjelp til studien fra industriledende Opecs, et britisk konsulentselskap som også innbefatter geomekanisk studie av funnet. Dets rapport viser at med bruk av dagens teknologi på hydraulisk oppsprekking kan brønnproduktivitet økes nok til at det kan produseres lønnsomt fra Victoria.

Funnet befinner seg på 400 meters havdyp og cirka 4800 meter under havflaten. Dvalin-feltet (10 kilometer unna), Heidrun og Åsgard (50 kilometer unna) er potensielle tilknytningspunkter.

Studien viser at de fire nevnte brønnene kan gi en produksjon på ti millioner kubikkmeter gass daglig, og som opprettholdes i nær to år. Det kan gi en totalproduksjon på 29 milliarder kubikkmeter over en produksjonshorisont på 30 år.

Studiet viser også at det mest sannsynlig kan være rom for flere brønner. De kan øke utvinningen ytterligere.

Haster

Jacobsen sier at det er viktig å komme i gang med utvikling mens det finnes eksisterende infrastruktur å knytte seg til: “Vi mener derfor at innsatsen innenfor disse reservoarene må økes nå.”

Hydraulisk oppsprekking har hovedsakelig blitt gjort i reservoarer av kritt på norsk sokkel. "Victoria"-funnet ligger i sandsteinsreservoar, og der er erfaringene mer mangelfulle på norsk sokkel. Derfor ble britisk Opecs hentet inn, ettersom britene har mer erfaring.

Jacobsen peker på at teknologien så vel som kompetansen er bedre nå enn for 10-15 år siden: «Væske og proppemiddel som benyttes i hydraulisk oppsprekking er blitt bedre, fartøyene som benyttes er bedre og nå kan vi mestre høyere reservoartrykk og temperatur. Operasjonene kan også gjøres raskere og mer pålitelig, og med det reduseres kostnader og usikkerhet.»

Han framholder at studien viser at "Victoria" nå kan være kommersielt lønnsomt å produsere: «Nå håper vi noen finner dette interessant, og vil satse på denne store påviste gassressursen. Vi har i tillegg en rekke funn på norsk sokkel med tette reservoarer. Studien viser at med dagens teknologi kan hydraulisk oppsprekking gi stor verdi på utfordrende "Victoria". Kan vi løse utfordringen der, kan vi også gå løs på de andre. Vi som ressursforvalter tror hydraulisk oppsprekking blir en nøkkelteknologi for å realisere ressurspotensialet i tette reservoar.»

 

 

 

Kontakt

Ola Anders Skauby

Direktør kommunikasjon, samfunnskontakt og beredskap

Tlf: 905 98 519

Oppdatert: 01.10.2024

Siste nyheter

Vil åpne tette reservoarer
01.10.2024 Sokkeldirektoratet mener at nyvinninger innen hydraulisk oppsprekking bør føre til at flere funn med tette reservoarer blir bygd ut. Direktoratet utfordrer næringen til å gå løs på et av de største av dem – "Victoria"-funnet i Norskehavet.
Visste du at du kan bestille Sokkelkartet vårt?
25.09.2024 Sokkelkartet viser blant annet alle felt, funn, tildelte områder og områder åpnet for leting etter olje og gass på norsk sokkel. Det gir også oversikt over alle utvinningstillatelser.
Olje- og gassfunn i Nordsjøen (35/10-13 S)
24.09.2024 Equinor og partner DNO har gjort et funn av olje og gass i den nordlige delen av Nordsjøen.
Letevirksomheten har vært lønnsom i alle havområder
23.09.2024 En analyse som Sokkeldirektoratet har utført av letevirksomheten de siste 20 årene (2004-2023) viser at verdien av funnene er over tre ganger kostnadene.
Produksjonstal august 2024
20.09.2024 Førebels produksjonstal i august 2024 viser ein gjennomsnittleg dagsproduksjon på 1 982 000 fat olje, NGL og kondensat.
Boreløyve for brønnbane 6406/6-7 S
20.09.2024 Sokkeldirektoratet har gitt Equinor Energy AS boreløyve for brønnbane 6406/6-7 S i utvinningsløyve 1119, jf. ressursforskrifta paragraf 13.
Olje- og gassfunn i Nordsjøen (15/3-13 S og 15/3-13 A)
17.09.2024 Equinor og partnerne har gjort et olje- og gassfunn i undersøkelsesbrønn 15/3-13 S og 15/3-13 A ved Gudrun-feltet i Nordsjøen.
Regelverkspliktig innsending av materiale og opplysninger
10.09.2024 Sokkeldirektoratet har publisert en forbedret og utvidet versjon av listen «Regelverkspliktig innsending av materiale og opplysninger».
Programmet til leteseminaret er klart
10.09.2024 Programmet for Sokkeldirektoratets leteseminar 23. - 24. oktober er klart.
Gass-/kondensatfunn i Norskehavet (6406/2-L-2 H)
10.09.2024 Equinor og partnere har påvist gass/kondensat i utvinningsbrønn 6406/2-L-2 H, 260 kilometer sørvest for Brønnøysund.