Fant enda en sulfidforekomst på norsk sokkel, «Gygra»

"Gygra»-forekomsten ligger på 2800 meters vanndyp. (Foto:Senter for dyphavsforskning UiB)
02.04.2025 Senter for dyphavsforskning ved Universitetet i Bergen (UiB) og Sokkeldirektoratet har funnet en ny sulfidlokasjon på Knipovitsjryggen, vest for Svalbard.
«På et tokt langs Knipovitsjryggen i desember 2024 ble det hentet opp en sulfid-prøve. I mars i år ble området kartlagt ytterligere, og vi er nå helt sikre på vi har funnet en ny sulfidforekomst», sier Hilde Braut, underdirektør for området Nye næringer i Sokkeldirektoratet.
Detaljer om toktene
Begge toktene ble gjennomført med forskningsskipet FF Kronprins Haakon. Toktet som hentet opp sulfidprøven ble utført på vitenskapelig undersøkelsestillatelse 905/2024. Toktet som bekreftet sulfidforekomsten «Gygra» tilhørte vitenskapelig undersøkelsestillatelse 911/2025
Sokkeldirektoratets innsamlede data fra tidligere undersøkelser var grunnlaget for de valgte områdene.
Formål
Formålet med undersøkelsene var å øke kunnskapen om dyphavet, og det ble samlet inn både geologi- og miljødata.
Funnet
Den inaktive sulfidforekomsten «Gygra» ble funnet som del av en større undersøkelse i området rundt den tidligere påviste sulfidforekomsten «Jøtul». «Gygra» ligger litt over en kilometer sørøst for «Jøtul».
«Gygra»-forekomsten ligger på 2800 meters vanndyp.
Geologisk informasjon
På begge toktene ble det tatt geologiske prøver av «Gygra med den fjernstyrte undervannsfarkosten Ægir 6000 (remotely operated vehicle, ROV)
På funntoktet ble det samlet inn en prøve med gripearm. På avgrensningstoktet ble det samlet inn 53 prøver med gripearm. All prøvetaking er dokumentert med video av HD-kvalitet eller bedre.
Det innsamlede materialet er per nå kun analysert med håndholdt XRF om bord på skipet. Disse analysene indikerer at materialet inneholder mellom 2 og 30 prosent kobber. Tilstedeværelse av mineralet atacamitt bekrefter et høyt innhold av kobber.
Les mer om havbunnsmineraler.
Oppdatert: 02.04.2025