Olje- og gassfunn nær Balderfeltet i Nordsjøen - 25/8-19 S og 25/8-19 A
18.03.2020 MOL Norge AS, operatør for utvinningstillatelse 820 S, har avsluttet boring av undersøkelsesbrønn 25/8-19 S og avgrensningsbrønn 25/8-19 A.
Brønnen er boret om lag 8 kilometer nordvest for Ringhorne på Balderfeltet i midtre del av Nordsjøen og om lag 200 kilometer vest for Stavanger.
Primært letemål for brønn 25/8-19 S var å påvise petroleum i injektitt sandsteiner i eocen til paleocen og i reservoarbergarter i nedre jura (Nansenformasjonen i øvre del av Statfjordgruppen).
Sekundært letemål var å påvise petroleum i sandsteiner i paleocen (Tyformasjonen), i reservoarbergarter i nedre jura til øvre trias (Eirikssonformasjonen og Skagerrakformasjonen) og i grunnfjell.
I primært letemål ble det ikke truffet på injektitt sandstein i eocen eller paleocen. Vannførende sandsteinslag på til sammen om lag 45 meter med god til meget god reservoarkvalitet ble påtruffet i Nansenformasjonen.
I sekundært letemål ble det truffet på vannfylt sandsteinslag på til sammen om lag 75 meter med svært god reservoarkvalitet i Tyformasjonen.
Oljeførende sandsteiner på til sammen 6 meter med meget god til svært god reservoarkvalitet ble påtruffet i Eirikssonformasjonen.
En gasskolonne på 34 meter i sandstein med moderat til god reservoarkvalitet ligger over en oljekolonne på minimum 45 meter i sandsteiner med god til dårlig reservoarkvalitet i Skagerrakformasjonen. Disse sandsteinene er på til sammen 22 meter innenfor gass- og oljekolonnen. Olje/vann-kontakt ble ikke truffet på.
Forvitret og delvis oppsprukket grunnfjell (under et basalkonglomerat) er oljeførende med minimum kolonne på 41 meter, men med dårlig til tett reservoarkvalitet.
I tillegg traff brønnen på tynne oljeførende sandsteinslag på til sammen 7 meter med god til meget god reservoarkvalitet i Heimdalformasjonen.
Primært letemål for avgrensningsbrønn 25/8-19 A var å verifisere reservoarpotensialet i Skagerrakformasjonen.
Sekundært letemål var å utføre en strømningstest i Skagerrakformasjonen, verifisere petroleumskolonne i Eirikssonformasjonen, undersøke oppsidepotensialet i Nansenformasjonen og bekrefte reservoar i Heimdalformasjonen.
I primært letemål ble det truffet på totalt 18 meter gass- og oljefylte sandsteinslag med moderat til god reservoarkvalitet i Skagerrakformasjonen. Ingen olje-/vann-kontakt ble påvist.
I sekundært letemål kom Nansen- og Eirikssonformasjonen inn med vannførende sandsteiner på henholdsvis om lag 50 og 30 meter hovedsakelig med god til meget god reservoarkvalitet. En tynn oljeførende sandstein på 2 meter med god reservoarkvalitet ble påtruffet i Heimdalformasjonen, og som avgrenset oljefunnet i paleocen.
I tillegg traff brønnen på tynne gass- og oljeførende sandsteinslag (injektitter) på til sammen 8 meter med meget god reservoarkvalitet i eocen. Avgrensningsbrønnen bekreftet også oljeførende grunnfjell, men med dårlig reservoarkvalitet. Ingen olje-/vann-kontakt er påvist i grunnfjell.
Det er utført omfattende datainnsamling og prøvetaking i brønnene. Mini-DST (trykk og fluidprøver) har blitt utført i injektitter i eocen, i Heimdalformasjonen, Eirikssonformasjonen, Skagerrakformasjonen og i grunnfjell. En formasjonstest er gjennomført i Skagerrakformasjonen i avgrensningsbrønnen.
Testen ga maksimum olje og gass produksjonsrater på henholdsvis 475 og 75.600 standard kubikkmeter (Sm3) per strømningsdøgn gjennom en 32/64 tommers dyseåpning. Formasjonstesten viste moderate strømningsegenskaper. Vann ble ikke produsert under testen. Målt gjennomsnittlig GOR og oljetetthet er på henholdsvis 180 m3/m3 og 40 API.
Foreløpig beregning av størrelsen på olje- og gassfunnet i Skagerrakformasjonen er på mellom 2 og 11 millioner standard kubikkmeter (Sm3) utvinnbare oljeekvivalenter. Det er så langt ikke beregnet utvinnbare volum for olje og gass påvist i de øvrige nivåene.
Rettighetshaverne vil nå evaluere brønnresultatene med hensyn til økonomisk drivverdighet, ytterligere avgrensning og øvrig prospektivitet i tillatelsen.
Dette er den første og andre letebrønnen i utvinningstillatelse 820 S. Tillatelsen ble tildelt i TFO 2015.
Brønnene 25/8-19 S og 25/8-19 A ble boret til målt/vertikale dyp på henholdsvis 2737/2522 meter og 2927/2613 meter under havoverflaten og ble avsluttet i grunnfjell.
Vanndypet er 126 meter. Brønnene er permanent plugget og forlatt.
Brønn 25/8-19 S og 25/8-19 A ble boret av boreinnretningen Deepsea Bergen som nå skal til verftet ved Ågotnes vest for Bergen for periodisk klassifisering.
Oppdatert: 18.03.2020