Myndighetsforhold

Geofysiske undersøkelser som er underlagt rapportering til Sokkeldirektoratet skal meldes til Sokkeldirektoratets meldesystem for undersøkelser i forkant av undersøkelsen.

Følgende institusjoner kan gi uttalelser til innmeldte undersøkelser:

  • Fiskeridirektoratet (fiskerifaglig vurdering av forventet fiskeriaktivitet)
  • Havforskningsinstituttet (ressursbiologisk vurdering)
  • Forsvaret (militær aktivitet)

Myndighetenes uttalelser til meldingene om undersøkelsene skal være tilgjengelig på hovedfartøyet. Disse kan lastes ned fra Sokkeldirektoratets nettsted (www.sodir.no). Representant for innmeldende selskap kan også hente disse fra Sokkeldirektoratets meldesystem.

Sokkeldirektoratet:

Sokkeldirektoratet er et fagdirektorat underlagt Energidepartementet. Sokkeldirektoratets hovedmål er å bidra til størst mulige verdier for samfunnet fra olje- og gassnæringen gjennom en effektiv og forsvarlig ressursforvaltning. I dette arbeidet tas det hensyn til helse, miljø, sikkerhet og til andre brukere av havet. Hovedkontoret ligger i Stavanger, med lokalkontor i Harstad.

Fiskeridirektoratet:

Fiskeridirektoratet er en fagetat underlagt Nærings- og fiskeridepartementet, og er myndighetenes rådgivende og utøvende organ innenfor fiskeri- og havbruksforvaltning i Norge. Fiskeridirektoratet har en overordnet målsetning om å fremme lønnsom og verdiskapende næringsaktivitet gjennom bærekraftig og brukerrettet forvaltning av marine ressurser og marint miljø. Fiskeridirektoratet skal også ivareta hensynet til fiskeriene i forhold som vedrører konkurrerende bruk av havet. 

Forsvarets Operative Hovedkvarter (FOH) og Kystvakten:

Kystvakten er underlagt FOH og er en del av Sjøforsvaret. Kystvakten er statens myndighetshåndhever på havet og utfører sitt virke i hele Norges ansvarsområde. Kystvakten er myndighetsutøver i norske jurisdiksjonsområder innenfor ressurskontroll og samarbeider i den forbindelse nært med fiskerimyndighetene.  Innmelding av undersøkelser går automatisk til FOH som videreformidler informasjonen til Kystvakten.

Samarbeidsavtalen mellom Fiskeridirektoratet, Kystvakten og Sokkeldirektoratet

Fiskeridirektoratet, Forsvaret (Kystvakten) og Sokkeldirektoratet har inngått en felles samarbeidsavtale. Gjennom samarbeidsavtalen vil myndighetene sikre at fiskerikyndig person og eventuelt andre skal kunne få døgnkontinuerlig bistand fra myndighetene.

Etter at Kystvaktsentralen ble digitalisert ved årsskiftet 2022-23 gjelder nye rutiner for samhandling med fiskerikyndige.

Før oppstart må den fiskerikyndige gjøre seg kjent med fiskeredskap og fiskeriaktivitet generelt, via Barentswatch sin FiskInfo-tjeneste og via Fiskeridirektoratets kartløsning Yggdrasil. Den fiskerikyndige kan med egen innlogging på disse tjenestene få tilgang på faststående redskap og fartøysporing.

Fiskerikyndiges generelle kontakt med Kystvaktsentralen:

  • Rutinemessige henvendelser på dagtid (07:30-15:30) gjøres til Kystvaktens Kontroll og etterforskningsavdeling på tlf 76112232.
  • Rutinemessige henvendelser utenfor kontortid rettes da til døgnbemannet Fisheries Monitoring Centre (FMC) hos Fiskeridirektoratet på 55238336.

Varslingsplan ved hendelser og situasjoner som måtte oppstå på feltet:

Den fiskerikyndige skal til enhver tid kunne få kontakt med myndighetene gjennom Kystvakten.

  • Ved oppstått hendelse, eller fare for dette, som trenger hurtig oppfølging kontaktes Vaktsjefen i Kystvaktens operasjonssenter på 99094209
  • Kystvakten har ihht samarbeidsavtalen døgnkontinuerlig beredskap

Dersom den fiskerikyndige kontakter Kystvakten ved hendelser eller situasjoner som oppstår på feltet, skal det som et minimum formidles opplysninger om:

  • hvem meldingen kommer fra
  • betegnelse på undersøkelsen (survey-navn)
  • navn og IMO-nummer på involverte fartøy
  • nr på fiskefartøy
  • dato
  • posisjoner
  • en kort beskrivelse av situasjonen, herunder eventuelle egne observasjoner og i hvilken grad hendelsen er avklart.

Oppdatert: 21.12.2023

Fant du det du lette etter?

Ikke skriv inn personopplysninger her.

Vi svarer ikke på henvendelser fra dette skjemaet. Tilbakemeldinger gitt her brukes kun til forbedring av nettstedet.