Regelverk og tillatelser

Geofysiske undersøkelser er en nødvendig del av den virksomheten som utøves for å finne og utvinne petroleum eller for lagring av CO2 på sokkelen.

Ett av formålene med regelverket er å bidra til at denne virksomheten også kan foregå i sameksistens med annen virksomhet som fiske og skipsfart.

Dette skjer blant annet ved at aktiviteten meldes fem uker før oppstart, og at det som ledd i meldesystemet innhentes tilbakemeldinger fra myndighetene med mulighet for tilpasninger til annen aktivitet.

Relevant regelverk

Undersøkelse etter petroleum

Undersøkelser etter petroleum på norsk kontinentalsokkel kan utføres i henhold til en undersøkelsestillatelse eller en utvinningstillatelse, jf. petroleumsloven §§ 2-1 og 3-3. Undersøkelsestillatelser gis normalt for ett år om gangen. Utvinningstillatelser gis for inntil 10 år (initiell periode) og kan senere forlenges.

En undersøkelse innenfor petroleumslovens virkeområde kan omfatte geologiske, petrofysiske, geofysiske, geokjemiske og geotekniske aktiviteter, herunder grunne boringer, samt drift og bruk av innretning i den utstrekning den anvendes til undersøkelse (petroleumsloven § 1-6 bokstav e). Seismisk datainnsamling er derfor en av flere typer aktiviteter som begrepet undersøkelse kan omfatte.

En undersøkelsestillatelse gir rett til undersøkelse etter petroleum innenfor alle områder som er åpnet for petroleumsvirksomhet. Den gir ikke enerett til undersøkelse i de områder som er nevnt i tillatelsen og heller ikke fortrinnsrett ved tildeling av utvinningstillatelse.

Sokkeldirektoratet er delegert myndighet til å utstede undersøkelsestillatelser. Tillatelsen inneholder standardvilkår som gjelder for undersøkelsene. I tillegg til standardvilkårene kan det settes individuelle vilkår. En undersøkelsesstillatelse gis normalt for ett år.

En utvinningstillatelse tildeles av Energidepartementet og gir som utgangspunkt en eksklusiv rett til å bla foreta undersøkelser, herunder samle inn seismikk innenfor det tildelte areal.

Undersøkelse etter lokasjon for CO2-lagring

Undersøkelser etter lokasjon for lagring av CO2 i undergrunnen på norsk kontinentalsokkel kan utføres i henhold til en undersøkelsestillatelse, en letetillatelse eller innenfor en utnyttelsestillatelse. Undersøkelsestillatelse gis normalt for ett år om gangen. En undersøkelse innenfor dette regelverkets virkeområde kan omfatte geologiske, geofysiske, geokjemiske og geotekniske aktiviteter, herunder grunne boringer. Seismisk datainnsamling er derfor en av flere typer aktiviteter som begrepet undersøkelse kan omfatte.

Tillatelsene tildeles av Energidepartementet.

Melding av undersøkelsen

Før en undersøkelse iverksettes, sender rettighetshaver en melding om undersøkelsen til Sokkeldirektoratet, Fiskeridirektoratet, Havforskningsinstituttet og FOH via Sokkeldirektoratets meldesystem. Sokkeldirektoratet mottar tilbakemeldinger fra de andre myndighetene som gir faglige råd, blant annet basert på antatt fiskeriaktivitet eller gyte- og gytevandringsperioder.

På basis av tilbakemeldingene gir Sokkeldirektoratet en samlet tilbakemelding til rettighetshaver. Hvis noen av myndighetene fraråder gjennomføringen av planene blir det en dialog for å finne en bedre løsning. Formålet er at konfliktsituasjoner ikke skal oppstå. Dersom en eventuell uenighet om en undersøkelse kan gjennomføres ikke blir løst på direktoratsnivå kan saken løftes til departementsnivå.

Sokkeldirektoratet offentliggjør informasjon om den planlagte aktiviteten med angivelse av område og forventet tidsintervall samt kommentarer knyttet til undersøkelsen på Sokkeldirektoratets faktasider på sodir.no.

Andre aktiviteter der geofysiske undersøkelser kan inngå

Innsamling av geofysiske data kan også skje på annet rettslig grunnlag:

  • Vitenskapelig undersøkelsestillatelse (lov om vitenskapelige undersøkelser mv.)
  • Innsamling av data i myndighetenes egen regi.

 

Oppdatert: 16.10.2024

Fant du det du lette etter?

Ikke skriv inn personopplysninger her.

Vi svarer ikke på henvendelser fra dette skjemaet. Tilbakemeldinger gitt her brukes kun til forbedring av nettstedet.