Havbunnsmineraler
Havbunnsmineraler er sulfider, manganskorper og mangannoduler som dannes i de dype delene av havet.
På norsk kontinentalsokkel har vi sulfider og manganskorper, og de inneholder metaller og mineraler som er viktige i teknologien som omgir oss i dag – som batteri, vindturbiner, PC og mobiltelefoner.
Lov om mineralvirksomhet på norsk kontinentalsokkel – havbunnsmineralloven – trådte i kraft 1. juli 2019. Loven legger til rette for undersøkelse etter og utvinning av mineralforekomster på norsk kontinentalsokkel.
Forvaltningsansvaret for havbunnsmineraler på norsk sokkel er lagt til Energidepartementet. Sokkeldirektoratet er departementets fagetat og bistår departementet i gjennomføringen av konsekvensutredningen og koordinerer det faglige utredningsarbeidet.
Samle inn og kartlegge
Sokkeldirektoratet skal være nasjonal administrator for alle undergrunnsdata som samles inn fra norsk sokkel, og skal gjennomføre kartlegging av mineralressursene.
Sokkeldirektoratet har fått i oppdrag av Energidepartementet å kartlegge de kommersielt mest interessante mineralforekomstene på norsk kontinentalsokkel.
Video: Om havbunnsmineraler
Etterspurte metaller
Med nye næringer har behovet for utvalgte grunnstoffer økt, som blant annet litium, kobolt, nikkel, mangan og enkelte sjeldne jordarter. Disse grunnstoffene forekommer blant annet i avsetninger på havbunnen.
Resultat fra analyse
32 prøver ble samlet inn på Sokkeldirektoratets og UiBs kartleggingstokt til Jøtul-forekomsten i 2022. Resultat fra UiB-analysene viser et gjennomsnitt på 2,6 %-vekt Cu, høyeste verdi er 29,5 % og laveste verdi på 0,01 % Cu.
Tidligerer analyser Sokkeldirektoratet har gjort av sulfider viser høyt innhold av kobber, sink, kobolt og for manganskorpene også sjeldne jordarter.
Dette er viktige metaller når samfunnet i enda større grad skal elektrifiseres, og de er etterspurt av industrien. Sammenlignet med andre steder i verden er innholdet av enkelte av metallene høyt.
Video: På jakt etter havbunnsmineraler
Oppdatert: 15.11.2024