Flere brønndata blir tilgjengelig
11.06.2021 Oljedirektoratet frigir prognose- og resultatdata fra undersøkelsesbrønner i tidsperioden 1990 til 2000. I fortsettelsen skal slike data gjøres regelmessig tilgjengelig via Faktasidene på npd.no.
Suksessfulle undersøkelsesbrønner, så vel som tørre, gir geologene verdifull informasjon i jakten på nye funn. Derfor må selskapene rapportere inn mye data i etterkant av undersøkelsesboringer. Disse analyseres for å lære mer.
Dataene er nå tilgjengelig via Faktasidene. Dette følger Oljedirektoratets filosofi om at mest mulig data skal være tilgjengelig for alle, og at konkurransen mellom selskapene består i hvem som anvender dataene best.
Frigivelse av prognose- og resultatdata fra undersøkelsesbrønner er fruktene av et samarbeid med oljeindustrien. I 1996 initierte Oljedirektoratet industriprosjektet Evaluation of Norwegian Wildcat Wells. Et av formålene var å sammenligne prospektparametere og ressursstørrelse i operatørens prognose med resultatet etter boring. I tillegg var det et mål å evaluere hvorfor undersøkelsesbrønner ikke ga funn; var tørre.
Slik kunnskap er nyttig i framtidig letevirksomhet. Prosjektet inkluderte undersøkelsesbrønner boret i perioden 1990-97. Datasettet er basert på et standardskjema som ble utarbeidet i samarbeid mellom oljeselskapene og Oljedirektoratet.
Analysene viste at det var en generell tendens til overestimering av volumene før boring.
I etterkant av studiene ble det, i samråd med industrien, besluttet å gjøre innrapportering av slike data til en permanent ordning.
Ifølge Ressursforskriften (§ 31) skal rettighetshaver rapportere prognose og resultat av undersøkelsesbrønner seks måneder etter boring.
Dataene representerer operatørens syn på rapporteringstidspunktet, og gjenspeiler ikke eventuelle senere resultat av avgrensningsboringer eller re-evalueringer. Estimat og volumparametere skal i utgangspunktet oppgis med et usikkerhetsspenn. Omfang og kvalitet av innrapporterte data varierer, og for en del foreligger kun basisestimat. Oljedirektoratet har i noen tilfeller justert eller standardisert formasjonsnavn, strukturelementer og andre data.
Oljedirektoratet fraskriver seg, i samsvar med NLOD, ethvert ansvar for datasettets kvalitet, inkludert feil og mangler, og ansvar for hva datasettet brukes til.
Oljedirektoratet har taushetsplikt om data, materiale og opplysninger som sendes til offentlige myndigheter. Taushetspliktens varighet er på opptil 20 år i henhold til Petroleumsforskriften § 85 tredje og fjerde ledd.
Data som er eldre enn 20 år kan frigis. Filen med vedlagte datasett blir oppdatert én gang i året, neste gang i første kvartal 2022. Datasettet vedlegges også som CSV-fil. Mer informasjon om datasettet.
Oppdatert: 02.11.2021