Teknologidagen 2023
Oljedirektoratet (OD) følger opp suksessen fra 2022, og ønsker også i år velkommen til seminar om teknologi!
Tid: Onsdag 7. juni, klokka 08.30 til 16.30
Sted: Oljedirektoratet, Stavanger (Valhall auditorium, inngang Petroleumstilsynet)
Påmelding innen: 31. mai, klokka 19.00
Pris: Gratis
Det blir servert en enkel lunsj.
Målgruppen for ODs teknologidag er først og fremst ansatte hos ressursmyndigheter og rettighetshavere på norsk sokkel.
Påmeldingsfristen er passert.
Kontakt
For mer informasjon og avklaringer, vennligst ta kontakt med teknologikoordinator Arvid Østhus, mobilnr. 47 841 580.
Program for Teknologidagen 2023
08:30 Registrering og kaffe
09.30 Velkommen og introduksjon
Arvid Østhus, Oljedirektoratet
09:40 Hvorfor er myndighetene opptatt av teknologi?
Gaute Erichsen, Olje- og energidepartementet
Sesjon 1: Innsamling av undergrunnsdata
Moderatorer: Kristin Seim og Petter Dischington, Oljedirektoratet
10.00 Fremskritt i seismisk avbildning og prediksjon av tynne sandinjektitter
Robin Kifle, Vår Energi
Denne presentasjonen skisserer hvilke utfordringer Vår Energi arbeider med knyttet til fremtidig potensiale i Greater Balder-området. Ved å bruke ulike undergrunnsdata, ønsker Vår Energi kontinuerlig å forbedre datakvalitet og utvikle nye, integrerte arbeidsflyter for å forbedre seismisk avbildning og reservoarprediksjon ved å utfordre grensene for seismisk deteksjon i dette komplekse og dynamiske reservoaret.
10.20 Borehole Image Logs – enorme datamengder fra et lite borehull
Dr. Brita Graham, Equinor
Borehole image logs gir mer enn et 3D-bilde – du får data om borehullets form, horisontale spenningsretninger og orientering av strukturelle og sedimentære elementer fra hele den loggede seksjonen. Disse dataene kan brukes i ulike arbeidsprosesser for å forbedre beslutninger, og fungerer som et bindeledd mellom kjerne- og seismiske data.
10.40 Effektiv bruk av EM-data: 3D vs 2D
Dr. Martin Springer, AkerBP
Moderne EM-inversjoner gjøres i 3D. Likevel, og i motsetning til seismiske data, kan EM-data ofte med stort hell evalueres ved hjelp av 2D-inversjoner. I denne presentasjonen vil det gis eksempler på og sammenlikning av 2D- og 3D-inversjoner, som vil øke forståelsen av når 3D EM-data er nødvendig, og når 2D EM-data er tilstrekkelig.
11.00 Spørsmål og kommentarer
11.20 Lunsj
Sesjon 2: Utfordrende fat
Moderator: Arvid Østhus, Oljedirektoratet
12.20 Pilotprosjekt for Coiled tubing drilling på Ekofisk
Fredrik Fossan og Anna Forder, ConocoPhillips
Coiled tubing drilling (CTD) teknologi ansees som en kostnadseffektiv metode for å nå gjenværende volumer/reserver i de modne feltene som utgjør Greater Ekofisk Area. Et pågående CTD pilotprosjekt har bevist at dette er teknisk gjennomførbart og ConocoPhillips forventer at teknologien vi gjøre det mulig å utvinne marginale ressurser til en konkurransedyktig kostnad.
12.40 Ny teknologi – "Single-trip Multi-frac"
Marius Berge-Skillingstad, Equinor
Ny "Single-trip Multi-frac" teknologi på drill pipe åpner nye muligheter for å maksimere utvinning fra lav permeable forekomster på Statfjord. Teknologien tillater stimulering av flere soner per dag med begrenset bruk av riggtid. I dette foredraget ønsker vi å dele erfaringene fra pilot brønnen C-7 samt hvilke muligheter operatøren ser for ytterligere anvendelse på Statfjordfeltet.
13.00 Smarte brønnløsninger for utvinning av Heidrunfeltets dype formasjoner
Elling Sletfjerding, Equinor
Heidrunfeltet på Haltenbanken vest for Trondheim er et stort oljefelt med forventet levetid til 2046. Store oljereserver er allerede produsert fra Garn- og Ileformasjonene i Fangstgruppen og gjenværende reserver finnes primært i de dypere Tilje- og Åreformasjonene med mer krevende reservoaregenskaper og varierende fluid og trykkforhold. Disse reservoarene krever nye brønnløsninger for kostnadseffektiv drenering. For å sikre høy utvinning i Tilje- og Åreformasjonene jobber Heidrunlisensen målrettet med nye brønnløsninger for produsenter og injektorer. Foredraget vil fokusere på utfordringer med utvinning fra disse formasjonene, erfaringer med nye brønnløsninger for effektiv drenering og spesielt smart-brønn teknologi.
13.20 Spørsmål og kommentarer
13.40 Pause og kaffe
Sesjon 3: Neste generasjons produksjonssystemer
Moderator: Frode Dyrdal, Oljedirektoratet
14.00 Hywind Tampen Gullfaks – Samkjøring av vindkraftverk og gasskraftverk
Bjarne Monsen, Equinor
Hvilke utfordringer møter man når varierende vindkraft kobles til et begrenset kraftnett bestående av 3 sammenkoblede plattformer? Nye styringsfunksjoner både i vindkraftverket og plattformenes kraftstyringssystem. Ny hverdag for kraftsystemsoperatører som må forholde seg vindkraftprognoser.
14.20 Utvikling av undervannsdroner
Andy Gower, TotalEnergies
TotalEnergies presenterer hvordan de ser på utviklingen av undervannsroboter og droner (AUV/USV) og gir eksempler på hva vi kan oppnå med bruk av autonomi på havbunnen. TotalEnergies har gjennomført flere tester sammen med Oceaneering (senter for autonomi på Tau i Ryfylke) og vil presentere hvordan slike test fasiliteter brukes for å sikre at teknologien blir klar for drift.
14.40 Erfaringer og strategi med 3D-printing og digitalt forsyningsnettverk
Brede Lærum, Equinor
Equinor har jobbet med 3D printing siden 2016 og grundige tester viser at 3D printing av metalldeler møter kravene i vår bransje. 3D printing har gitt store besparelser de siste årene, og gevinsten øker innen drift, vedlikehold, modifikasjoner og prosjekter. Equinor samarbeider med TotalEnergies, Shell, ConocoPhillips, Vår Energi og det norske selskapet Fieldnode i å utvikle løsninger innen digitalt forsyningsnettverk, der digitalt lager kombineres med "on-demand" produksjon av reservedeler nær sluttbruker. Dette arbeidet vil transformere forsyningskjeden slik vi kjenner den, og vil gi betydelige effekter innen kostnadseffektivitet, bærekraft, forsyningssikkerhet og lokal verdiskaping.
15.00 Spørsmål og kommentarer
15.20 Oppsummering og avslutning
Arne Jacobsen, Oljedirektoratet
15.30 Slutt
Oppdatert: 12.06.2023