Teknologidagen 2024
Sokkeldirektoratet fortsetter suksessen fra de to foregående årene og ønsker velkommen til seminar om teknologi.
Program for Teknologidagen 2024
08:30 Registrering og kaffe
09.30 Velkommen og introduksjon
Frode Dyrdal, Sokkeldirektoratet
09.40 Hvorfor er Sokkeldirektoratet opptatt av teknologi?
Kjersti Dahle, Sokkeldirektoratet
Sesjon 1: Innsamling av undergrunnsdata
Moderatorer: Petter Dischington og Arvid Østhus, Sokkeldirektoratet
10.00 Multiazimuth streamer og spredt OBN på Berling
Helene Haram, OMV
Sommeren 2023 samlet PL644 partnerskapet inn innovativ mulitazimuth streamer data kombinert med havbunnsnoder på Berling. Målet er å forbedre avbildningen før boringen av de tre planlagte produksjonsbrønnene, i tillegg til å ytterligere modne potensialet for oppside.
10.20 Se gjennom gasskyen med den nye Eldfisk seismikk-prosesseringen
Leila Bencherif-Soerensen, ConocoPhillips
ConocoPhillips Norway Development har i samarbeid med leverandøren CGG tatt i bruk en ny seismisk prosesseringsteknologi for Eldfisk-feltet som opprinnelig ble utviklet av ConocoPhillips Global Technical Functions. Denne teknologien avdekket områder som tidligere var skjult av gasskyer over Eldfisk-reservoaret. Dette har forbedret beslutningstaking for reservoarstyring, identifisering av nye boremål og forståelse av gjenværende ressurser.
10.40 Opportunistisk seismisk overvåkning ved bruk av en regional multiklient 4D undersøkelse, en Ærfugl casestudie
Ross Milne, AkerBP
Tradisjonell 4D seismisk overvåkning krever streng geometrisk repeterbarhet for pålitelige resultater. Til motsetning dekker multiklient undersøkelser effektivt store områder med fleksibel posisjonering. Denne case-studien illustrerer opportunistisk bruk av et multi-klient datasett for overvåking av gassfeltproduksjon i Norskehavet.
11.00 Spørsmål og kommentarer
11.20 Lunsj
Sesjon 2: Utfordrende fat
Moderatorer: Arvid Østhus og Petter Dischington, Sokkeldirektoratet
12.20 Controlled Acid Jetting (CAJ) – En game changer for komplettering og stimulering av brønner i karbonatreservoarer
Jens-Henrik Hansen, TotalEnergies
Presentasjonen dekker konsept, design, praktisk erfaring og felteksempel fra en effektiv, billig kompletterings- og stimuleringsmetode for ultralange horisontale brønnseksjoner i karbonatreservoarer. CAJ-teknologien har vært en game changer for utvikling av flere lavpermeable karbonatreservoarer og gir en mulighet for strandede norske ressurser.
12.40 Multilateral brønn designet for å maksimere dreneringen av utfordrende reservoarer i Edvard Grieg-feltet
Ophélie Durand; AkerBP
16/1-A-3 er en horisontal multilateral brønn. Grenen Y1 ble geostyrt i konglomerater og forvitret granitt. Y1 ble komplettert med Manara produksjons- og reservoarstyringssystem for å optimalisere dreneringen. Y2 grenen ble geostyrt i lavkvalitets konglomerater og komplettert med Fishbones. Optimalisering av brønnplassering og komplettering førte til en vellykket multilateral brønn.
13.00 Økt utvinning og redusert CO2-intensitet ved bruk av innstrømningskontroll
Geir Elseth, Equinor
Presentasjonen vil beskrive verktøy for å redusere produksjon av uønskede fluider fra olje- og gassbrønner. Hovedfokus vil ligge på teknologiutvikling, kvalifisering og implementering gjennom utstrakt leverandørsamarbeid. Både utfordringer og muligheter vil bli diskutert.
13.20 Spørsmål og kommentarer
13.40 Pause og kaffe
Sesjon 3: Neste generasjons produksjonssystemer
Moderatorer: Anne Krohn Næsheim og Frode Dyrdal, Sokkeldirektoratet
14.00 "An Electrifying Realization" – en elektrisk fremtid under vann
Rory MacKenzie, TotalEnergies og Glenn-Roar Halvorsen, Equinor
Elektriske undervanns produksjonssystem representerer et vendepunkt som tar industrien inn i fremtiden på en bærekraftig og sikker måte. Teknologien muliggjør enklere feltutvikling, øker standardisering av komponenter og ved å bruke den best tilgjengelige teknologien kan vi også forbedre overvåkings- og kontrollfunksjoner, samt etablere nye operasjonelle metoder. Vi er klare, leverandørene er klare, er du klar!
14.30 Oljeproduksjon med ESP-er på Ringhorne
Gard Munkerud, Vår Energi
På Ringhorne-plattformen har vi i dag installert ESP-er (electrical submersible pump) i fem oljeproduserende brønner. Pumpene erstatter gassløft i brønnene som tillater produksjon med lavere karbonavtrykk og høyere rater. Vi ønsker å dele erfaringene med denne løsningen fra prosjektet startet i 2020.
14.50 Let there be light! En opplysende historie om distribuert fiberoptisk sensing
Richard Tøndel, Equinor
Distribuert fiberoptisk sensing gir kontinuerlige akustikk (DAS) og temperatur (DTS) profiler langs hele lengden av standard fiberoptiske kabler. Slike kabler kan installeres i brønner, langs stigerør, rørledninger, strømkabler med mer. Denne presentasjonen vil demonstrere teknologien, vise eksempler på hvordan Equinor bruker disse dataene, og beskrive hvordan denne kontinuerlige monitoreringen bidrar til å forbedre sikkerhet, øke regularitet og skape verdier for vår industri.
15.10 Spørsmål og kommentarer
15.30 Oppsummering og avslutning
Arne Jacobsen, Sokkeldirektoratet
15.40 Slutt
Oppdatert: 07.06.2024